El dokuması ya da makine dokuması olarak üretimi yapılmakta olan yün halıların yıkanmasında sıcaklıktan, sıkma derecesine kadar her aşamada özenli olunması gerekmektedir. Firmamızda yün halı yıkama için özel programlanabilen son teknolojiyle donanımlı makineler kullanılmaktadır.

Tamamı yün iplikle yapılmış olan, yani tamamı yün ile elde dokunmuş olan halılarda kesinlikle aşırı sıcaklık uygulanmamalıdır. İpliklerin uzunluğu ve şekli sıcaklıkla birlikte bozulacaktır. Profesyonel çalışanlarımız, halının cinsine göre yıkama şeklinin ayarlanmasında bilgilidirler.

El dokuması olan yün halılarda, tüm el dokuması halılarda olduğu gibi manüel arındırma, yıkama ve kurutma aşamaları daha fazla uygulanmaktadır. Halıların ipliklerinin ve doğal boyalarının zarar görmemesi için makineler yarı otomatiktir ve personellerimiz tam kontrollü çalışmaktadır.

Yün Halılardaki Yıkama Aşamaları

Doğal malzemelerin kullanıldığı yün halıların renk, desen, dokuma ve yapılarının zarar görmemesi için tek tek yıkanmaları gerekmektedir. Yıkama aşamasından önce toz ve maytlardan arındırılan yün halı yıkama işleminden önce varsa leke tespiti yapılır.

Ağartıcı kullanmadan ve halı çok ıslatılmadan, doğal içerikli temizleyicilerle leke çıkarma işlemleri yapılır. Yün iplikler, geleneksel yöntemlerle renklendirildikten sonra elde dokunmuş olan yün halılarda aşırı ıslatma veya aşırı sıcaklık ile renklerde ve desenlerde bozulma söz konusu olabilir.

El dokuması yün halılar yıkama fabrikamızda alanında uzman personellerimiz tarafından tek tek yıkanmaktadır. Arındırma çekiş gücü, yıkama yoğunluğu, kurutma sıcaklığı gibi tüm ayarlamalar deneyimli ekip çalışanlarımız tarafından ayarlanmaktadır.

Yün Halı Yıkama Sonrası Kullanımı

Yıkama fabrikamızda tam kurutmanın ardından tarama işlemine tabi tutulan yün halılarda sağlanan hijyen ve ilk günkü canlı renklerin dış etmenlerden etkilenmemesi için hava almayan bir paketleme yapılmaktadır.

Nakliye sırasında hijyenin korunmasına çok önem vermekteyiz. Tarafınıza teslim edilen el dokuması yün halınızı kullanırken en az haftada iki gün çok yüksek olmayan bir çekiş gücüyle süpürülmesi önerilmektedir.

Profesyonel olarak yapılması uygun olan yün halı yıkama ve kurutma işlemleri evlerde yapılması neredeyse imkansız olan aşamalardan oluşmaktadır. Evde yün halı kullananların her gün bulunulan ortamı havalandırması ve periyodik olarak halıları temizlemeye vermesi, halıların korunması ve kullanım ömürlerinin uzaması için gereklidir.